🏆📰 Top 20 Current Affairs 2021 | March 26, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 20 Current Affairs 2021 | March 26, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 20 Current Affairs of 26 March 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: Which cricket team has won the Road Safety World Series 2020-2021?

Ans: India Legends.

✨ 02: The Regional Anti-Terror Structure (RATS) is the permanent organ of which organization?

Ans: Shanghai Cooperation Organization (SCO).

✨ 03: What was the theme of 'Hunar Haat' recently organized in Bhopal, Madhya Pradesh?

Ans: Vocal for Local.

✨ 04: Which state has decided to set up "India's first government-run ambulance network" for animals?

Ans: Andhra Pradesh.

✨ 05: National Day of Bangladesh falls on which day?

Ans: March 26.

✨ 06: Name the motorbike ambulance which DRDO has handed over to CRPF?

Ans: Rakshita.

✨ 07: Which CM launches the Jagananna Thodu Scheme?

Ans: Andhra Pradesh CM Y S Jagan Mohan Reddy.

✨ 08: What is Mujib Year?

Ans: From March 17, 2020, to December 16, 2021, is called the Mujib Year.

✨ 09: Which of the following organizations launched an e-Tendering Portal, PRANIT?

Ans: POWERGRID.

✨ 10: IRDAI has hiked the maximum cover under the Arogya Sanjeeevani Policy from Rs 5 lakh to how much amount?

Ans: Rs 10 lakh. Its full form is Insurance Regulatory and Development Authority of India.

✨ 11: Who was popularly dubbed with the title of "Bangabandhu" by the People of Bangladesh?

Ans: Sheikh Mujibur Rahman.

✨ 12: Members of which bloc will hold the joint exercise 'Pabbi-Anti-Terror 2021'?

Ans: Shanghai Cooperation Organization (SCO).

✨ 13: For which novel will Prof. Sharad Pagare be conferred with the prestigious Vyas Samman-2020?

Ans: Patliputra Ki Samragi(2010).

✨ 14: The Vyas Samman is given by which foundation?

Ans: K K Birla Foundation. It was started in 1991.

✨ 15: What was the theme of Bihar Diwas 2021( March 22)?

Ans: Jal Jeevan Hariyali.

✨ 16: Who was conferred the Gandhi Peace Award 2020?

Ans: Sheikh Mujibur Rahman.

✨ 17: Under whose chairmanship has the government of India set up a task force to lay a roadmap for the enforcement of contracts?

Ans: Rajiv Kumar, NITI Aayog vice chairman.

✨ 18: What is the name of the official song of the 2022 ICC Women's World Cup?

Ans: Girl Gang, a track by New Zealand singer Gin Wigmore.

✨ 19: The 2022 ICC Women's World Cup will be hosted by which country?

Ans: New Zealand.

✨ 20: Where is the headquarters of RATS (The Regional Anti-Terror Structure) situated?

Ans: Tashkent.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*How will the Ram Mandir construction impact India's economy?

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-11 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:

*Google Gemini vs ChatGPT – Which Is Better in 2026? 

*India’s Top 10 Hindu Temples – Most Famous & Sacred Temples in India:

*Mobile vs PC Esports: Which One Should You Choose? 

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post