🏆📰 Top 20 Current Affairs 2021 | March 29, 2021 | GK- For Competitive Exams

📰 Top 20 Current Affairs 2021 | March 29, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 20 Current Affairs of 29 March 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: Finance and Corporate Affairs Minister Nirmala Sitharaman launched the IEPFA mobile App. What does it stand for?

Ans: Investor Education and Protection Fund Authority.

✨ 02: How many committees have been formed by the government of India to expedite the transition of the country from a linear economy to a circular economy?

Ans: 11.

✨ 03: Which state launched the 'i-Learn' application for Community Health Officers?

Ans: Nagaland.

✨ 04: Who became the first transgender man to star on the front cover of TIME magazine?

Ans: Elliot Page.

✨ 05: Anil Dhakar, who passed away recently, was he?

And: He was a renowned Author and Journalist.

✨ 06: Who has been appointed as US President Joe Biden's surgeon general?

Ans: Vivek Murthy.

✨ 07: Who launched a health app to provide guidance for people under isolation due to coronavirus infection?

Ans: Nagpur Municipal Corporation (NMC).

✨ 08: As per the report by RBI, how much billion USD FPI inflows are pumped into equities in India?

Ans: USD 36 billion.

✨ 09: World Down Syndrome Day is observed every year on which day?

Ans: March 21.

✨ 10: National Crime Records Bureau celebrated its 36th inception day on which date?

Ans: March 11,2021.

✨ 11: The first phase of polling in the Assam State Assembly Elections will take place from which date?

Ans: March 27, 2021. 

✨12: Which of the following has become the world's first 'Smart Reading Airport'?

Ans: Dubai International.

✨ 13: What is the projected GDP growth rate of India for fiscal 2021-2022 as per the Fitch Ratings?

Ans: 12.8%.

✨ 14: As per a report released by Military Direct, which country has the strongest military force in the world?

Ans: China.

✨ 15: On which day is World Forestry Day or International Day of Forests celebrated every year?

Ans: March 21.

✨ 16: Who became the first Indian Paddler to qualify for the Tokyo Olympics?

Ans: Achanta Sharath Kamal.

✨ 17: Who addressed the 7th annual summit of NATHEALTH in virtual mode on March 26, 2021? 

Ans: Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Harsh Vardhan.

✨ 18: Name the author of 'The Execution of Bhagat Singh: Legal Heresies of the Raj'?

Ans: Satvinder Singh Juss.

✨ 19: Who was conferred the Gandhi Peace Award 2019?

Ans: Qaboos bin Said Al Said.

✨ 20: Who inaugurated the first Solar Lift Irrigation Scheme of Kargil Renewable Energy Development Agency (KREDA) at Latoo Village?

Ans: RK Mathur.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*How will the Ram Mandir construction impact India's economy?

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-01 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:

*Indian Chess Domination: The Legacy of Vishy Anand and the Rise of a New Era:

*Healthy Living Guide: Basic Nutrition and Wellness Tips:

*10 Shocking Facts About Artificial Intelligence You Didn’t Know:

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post