🏆📰 Top 100 Current Affairs 2021 | April 2nd Week, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 100 Current Affairs 2021 | April 2nd Week, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 100 Current Affairs of April 2nd week 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: When is National Unicorn Day 2021 observed?

Ans: April 9, 2021.

✨ 02: Which Indian WWE wrestler was formally inducted into the WWE Hall of Fame in 2021?

Ans: The Great Khali.

✨ 03: Name the Justice who will assume charge as the next CJI?

Ans: Justice N. V. Ramana.

✨ 04: India and which country signed an MoU for Academic and Research Cooperation?

Ans: Japan.

✨ 05: What river does Rome stand on?

Ans: Tiber.

✨ 06: Kosovo’s parliament elected whom as president?

Ans: Vjosa Osmani.

✨ 07: Which of the following is a form of money with an intrinsic value?

Ans: Commodity Money.

✨ 08: Who won the Abu Dhabi Grand Prix 2020?

Ans: Max Verstappen.

✨ 09: Who launched the Madhukranti portal?

Ans: Narendra Singh Tomar.

✨ 10: Who won the 10m air rifle event at the 6th edition of the International Online Shooting Championship (IOSC)?

Ans: Yash Vardhan.

✨ 11: Poba Reserve Forest, which would be upgraded to a wildlife sanctuary, is located in which state of India?

Ans: Assam.

✨ 12: Govt of India Appointed whom as SIDBI CMD?

Ans: S Ramann.

✨ 13: Which bank has entered into a co-lending arrangement with IIFL Home Finance Ltd to extend credit to MSME loans?

Ans: Standard Chartered Bank.

✨ 14: Devishankar Awasthi Award 2020 is awarded to whom?

Ans: Ashutosh Bhardwaj.

✨ 15: Which country tops the medals tally with 15 gold at the Delhi ISSF Shooting World Cup?

Ans: India secured 30 medals, which included 15 gold, 9 silver, and 6 bronze.

✨ 16: The government of India has announced that from this year, 14th April will be declared a public holiday. It will be whose 130th birth anniversary on April 14, 2021?

Ans: Dr BR Ambedkar’s.

✨ 17: What is the theme of the 4th edition of India Mobile Congress (IMC) 2020, organized by the Department of Telecommunications (DoT) and Cellular Operator Association of India (COAI)?

Ans: Inclusive Innovation – Smart I Secure I Sustainable.

✨ 18: Name India’s first female cricket commentator who recently passed away?

Ans: Chandra Naidu.

✨ 19: Which bank launched “UNI – CARBON CARD”?

Ans: Union Bank of India and HPCL.

✨ 20: With which of the following did BSE Ebix Insurance Broking tie up to beta launch its term insurance products on its platform?

Ans: ICICI Prudential Life Insurance.

✨ 21: World Homoeopathy Day (WHD) is celebrated every year on which day?

Ans: Every year on 10 April.

✨ 22: National Siblings Day is celebrated every year on which day?

Ans: On April 10.

✨ 23: Ghughua Fossil National Park is located in which state?

Ans: Madhya Pradesh.

✨ 24: Name the World’s first Ship Tunnel to be built in Norway?

Ans: Stad Ship Tunnel.

✨ 25: The headquarters of the United Nations Conference on Trade and Development are located in which city?

Ans: Geneva, Switzerland.

✨ 26: Which football federations were suspended by FIFA?

Ans: Pakistan and Chad football federations.

✨ 27: Which bank acquired stakes worth over Rs 36cr in the government’s CSC e-Governance Services?

Ans: Axis Bank.

✨ 28: IPL 2021 started from which date?

Ans: Friday, 9 April.

✨ 29: ‘Pahela Phagun’ spring festival celebrated in which country?

Ans: Bangladesh.

✨ 30: India’s first Sandalwood Museum will be set up in which city?

Ans: Mysuru.

✨ 31: Which of the following is the currency of Mauritius?

Ans: Mauritian Rupee.

✨ 32: The Global Risk Report is published by which of the following organizations?

Ans: World Economic Forum(WEF).

✨ 33: Ministry of Shipping has been renamed as what?

Ans: Ministry of Ports, Shipping and Waterways.

✨ 34: Which of the following institutions has been given the responsibility of promoting the micro-enterprises in the aspirational districts across the country?

Ans: Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

✨ 35: Where did the armed forces conduct a joint tri-service exercise ‘Bull Strike’?

Ans: Andaman and Nicobar Islands.

✨ 36: Who became Estonia’s first female prime minister?

Ans: Kaja Kallas.

✨ 37: What is the full form of IFSC code?

Ans: Indian financial system code.

✨ 38: What was the first match of IPL 2021?

Ans: Mumbai Indians(MI) vs Royal Challengers Bangalore(RCB).

✨ 39: India’s first-ever multi-modal logistic park is being set up in which state?

Ans: Assam.

✨ 40: Export-Import Bank of India (Exim Bank) extended a Line of Credit (LOC) of $448 million to which country?

Ans: Uzbekistan.

✨ 41: Which day is celebrated as the National Safe Motherhood Day?

Ans: April 11.

✨ 42: What was the theme of the National Safe Motherhood Day, 2021?

Ans: 'Stay at home during coronavirus, keep mother and newborn safe from coronavirus.'

✨ 43: Which day is celebrated as World Parkinson's Day?

Ans: April 11.

✨ 44: According to the Academic Ranking of World Universities (ARWU 2020), which University has secured the top position among the best higher education institutes in India?

Ans: The Indian Institute of Science (IISc Bangalore).

✨ 45: 'Lab on Wheels' programme is associated with which university?

Ans: Delhi Technological University.

✨ 46: Which day is celebrated as the International Day of Human Space Flight?

Ans: April 12.

✨ 47: Who presented the AICTE Lilavati Awards 2020 on women empowerment?

Ans: Ramesh Pokhriyal Nishank.

✨ 48: Which is the fastest country in the world to administer 100 million doses of the COVID-19 vaccine?

Ans: India.

✨ 49: Who will be the first woman director general of the National Council of Applied Economics Research (NCAER)?

Ans: Poonam Gupta.

✨ 50: Ouhoumoudou Mahamadou has been appointed as the Prime Minister of which country?

Ans: Niger.

✨ 51: Ram Karan Verma has been appointed as the Ambassador of India to which country?

Ans: Gabon.

✨ 52: What is the limit of maximum balance that an individual customer can hold with payments banks(PBs)?

Ans: Rs. 2 lakh.

✨ 53: Mount Dhaulagiri is in which country?

Ans: Nepal.

✨ 54: Angkor Wat Temple is located in which country?

Ans: Cambodia.

✨ 55: Who attended the 103rd Development Committee Meeting of the World Bank-IMF

Ans: Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.

✨ 56: Sameer Nigam is the CEO of which digital payment services company?

Ans: PhonePe.

✨ 57: Which became the first mutual fund company to cross Rs 5 lakh crore AAUM?

Ans: SBI MF(SBI Funds Management Pvt. Ltd).

✨ 58: Who is the UAE’s first female astronaut?

Ans: Noura al-Matroushi.

✨ 59: Which Bank announced the ‘Rewards123’ savings account?

Ans: Airtel Payments Bank.

✨ 60: Which became the first country to ratify the mega free trade agreement ‘RCEP’?

Ans: Singapore.

✨ 61: What is the Amritsar massacre?

Ans: The Jallianwala Bagh Massacre took place on 13 April 1919 at Amritsar and is also known as the Amritsar massacre.

✨ 62:  According to the Academic Ranking of World Universities (ARWU 2020), which University has secured the top position among the best universities in India?

Ans: Calcutta University.

✨ 63: Who launched the implementation plan ‘SARTHAQ’?

Ans: Union Education Minister Ramesh Pokhriyal.

✨ 64: Who launched the “MyNEP2020” platform of the NCTE Web Portal?

Ans: Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.

✨ 65: Punjab appointed whom as the state’s covid vaccination ambassador?

Ans: Bollywood actor Sonu Sood.

✨ 66: Who was conferred with the Knight of the Order of Arts and Letters honor?

Ans: Guneet Monga.

✨ 67: Who inaugurated the Khelo India State Centre of Excellence in Srinagar?

Ans: Union Minister for Sports & Youth Affairs, Kiren Rijiju.

✨ 68: Name the COVID-19 vaccine festival that is to be held between April 11, 2021, and April 14, 2021?

Ans: Tika Utsav.

✨ 69: Anshula Kant is the chief financial officer and managing director of which organization?

Ans: World Bank Group.

✨ 70: What is the full form of 'SARTHAQ'?

And: ‘Students’ and Teachers’ Holistic Advancement through Quality Education’.

✨ 71: India and which country launched a 'Strategic Partnership on Water'?

Ans: Netherlands.

✨ 72:  Who informed that the Government of India has announced Aatma Nirbhar Packages of Rs 27.1 trillion, which amounts to more than 13% of the GDP.

Ans: Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman.

✨ 73: Currently, how many states are receiving the maximum number of COVID-19 doses?

Ans: Three states. These are Maharashtra, Rajasthan, and Gujarat.

✨ 74: Name the husband of Queen Elizabeth II, who recently passed away?

Ans: Prince Philip.

✨ 75: Where is the Permanent Secretariat of BIMSTEC located?

Ans: Dhaka, Bangladesh.

✨ 76: India gifted a Rs 100 crore patrol vessel “PS Zoroaster” to which country?

Ans: Seychelles.

✨ 77: Name the two major COVID-19 vaccines that are currently administered in India?

Ans: COVAXIN and COVISHIELD.

✨ 78: Who launched “NanoSniffer”?

Ans: Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.

✨ 79: Who launched ‘mask abhiyan’ against Covid-19?

Ans: Odisha CM Naveen Patnaik.

✨ 80: Who was selected for the inaugural Chhattisgarh Veerni Award?

Ans: Dutee Chand.

✨ 81: Ambedkar Jayanti is celebrated on which day?

Ans: April 14.

✨ 82: World Chagas Disease Day is celebrated on which day?

Ans: April 14.

✨ 83: International Turban Day is celebrated on which day? 

Ans: April 13.

✨ 84: Which cricketer won the ICC Players of the Month award for March, 2021?

Ans: Bhuvneshwar Kumar.

✨ 85: Which state got India’s first floating LNG storage and regasification unit?

Ans: Maharashtra.

✨ 86: Which team has won the CoreNet Global Academic Challenge 6.0 in 2021, sponsored by Cushman and Wakefield, KI, and IA: Interior Architects?

Ans: India.

✨ 87: Balbir Singh Junior passed away. Who was he?

Ans: Hockey Player (Former Indian Team).

✨ 88: Who was awarded the Sir Richard Hadlee medal?

Ans: New Zealand cricketer Kane Williamson.

✨ 89: Union Jal Shakti Ministry signed a memorandum of agreement with Uttar Pradesh, and which other state will implement the Ken-Betwa river interlinking project?

Ans: Madhya Pradesh.

✨ 90: Who inaugurated the IAF Commanders’ Conference 2021?

Ans: Rajnath Singh.

✨ 91: Who recently presented the AICTE Lilavati Awards, 2020, in New Delhi?

Ans: The Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank.

✨ 92: Who was appointed as the new NADA DG?

Ans: Siddharth Longjam.

✨ 93: Which state has decided to set up “India’s first government-run ambulance network” for animals?

Ans: Andhra Pradesh.

✨ 94: Which state/UT government has launched the SAAMAR (Strategic Action for Alleviation of Malnutrition and Anemia Reduction) campaign to tackle malnutrition in the state?

Ans: Jharkhand.

✨ 95: Who has been sworn in as the new Chairman of Food Corporation of India (FCI)?

Ans: Atish Chandra.

✨ 96: Yogesh Praveen passed away. Who was he?

Ans: Eminent Historian.

✨ 97: Which vaccine got emergency use authorization in India?

Ans: Russian Vaccine Sputnik V.

✨ 98: Which city will host the 22nd Laureus World Sports Awards?

Ans: The Spanish city of Seville.

✨ 99: Which Nagar Nigam has issued India’s first municipal green bonds?

Ans: Ghaziabad Nagar Nigam (GNN).

✨ 100: ‘Lost golden city of Luxor’ was discovered by archaeologists in which country?

Ans: Egypt.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*Nuclear War – The Ultimate Threat to Humanity:

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-05 | GK & Competitive Exam Preparation:

*The Ambubachi Mela: Assam’s Mystical Celebration of Fertility and Faith:

*Losar Festival: The Traditional New Year Festival Celebrated in Ladakh:

*Did Aliens Visit Ancient Civilizations? | The Mystery of Extraterrestrial Presence in Human History:

*AMCA Stealth Fighter Aircraft – India’s Next Big Defence Revolution:

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post