🏆📰 Top 100 Current Affairs 2021 | April 3rd Week, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 100 Current Affairs 2021 | April 3rd Week, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 100 Current Affairs of April 3rd Week 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: Who launched “Online Grievance Management Portal”?

Ans: Union Minister for Communication & IT and Law & Justice Ravi Shankar Prasad.

✨ 02: The Reserve Bank of India has extended the deadline for processing auto-debit payments till when?

Ans: September 30th.

✨ 03: Pohela Boishakh (Subho Noboborsho) 2021 is celebrated on which date?

Ans: 15 April.

✨ 04: Who launches the MANAS mobile app to promote mental health wellbeing?

Ans: Principal Scientific Advisor K VijayRaghavan.

✨ 05: Which Bank becomes the co-promoter of Max Life Insurance?

Ans: Axis Bank.

✨ 06: A first-of-its-kind cruise service has been launched between Surat and which city?

Ans: Diu.

✨ 07: World Bank has projected India’s FY22 GDP forecast at what percent?

Ans: 10.1%

✨ 08: Which banks have joined hands for a bancassurance partnership?

Ans: Bharti Axa Life and Fincare Small Finance Bank.

✨ 09: Who has won the 2020 ACM AM Turing Award?

Ans: Both Alfred Vaino Aho & Jeffrey David Ullman.

✨ 10: How many Assembly Constituencies went to polls in West Bengal under the second phase of voting?

Ans: 30.

✨ 11: India has jointly set up a friendship park with which nation?

Ans: Republic of Korea.

✨ 12: Who will head NCAER as its first woman DG?

Ans: Poonam Gupta.

✨ 13: Utkal Divas or Utakala Dibasha is celebrated on which date every year to remember the formation of the Odisha state after a struggle to be recognized as an independent state?

Ans: April 1st.

✨ 14: Who has been honored with the 51st Dadasaheb Phalke Award?

Ans: Rajinikanth.

✨ 15: Who among the following has won the Bahrain Grand Prix 2021?

Ans: Valtteri Bottas.

✨ 16: Which nation's special presidential envoy for climate visited India on April 6?

Ans: US (He is John Kerry).

✨ 17: West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee is contesting the Assembly Elections from which assembly constituency?

Ans: Nandigram.

✨ 18: Which nation has registered the world's first COVID-19 vaccine for animals?

Ans: Russia.

✨ 19: Which organization flagged off Akash missiles for delivery to the Indian Army?

Ans: Bharat Dynamic Limited.

✨ 20: Which launched India Energy Dashboards (Version 2.0)?

Ans: NITI Aayog.

✨ 21: World Haemophilia Day is observed on which date every year?

Ans: 17 April.

✨ 22: Which of the following bank to sell its UK arm to OpenPayd Holdings Ltd?

Ans: Axis Bank.

✨ 23: Which launched 'Poshan Gyan'?

Ans: NITI Aayog.

✨ 24: Where was ‘Ayurveda Parav’ organized by AYUSH Ministry in collaboration with Vinoba Seva Pratishthan?

Ans: Odisha.

✨ 25: Who inaugurated the sixth edition of the Raisina Dialogue?

Ans: Prime Minister Narendra Modi.

✨ 26: International Children’s Book Day (ICBD) is organized annually on which date since 1967, by the International Board on Books for Young People (IBBY)?

Ans: 2nd April.

✨ 27: Which state won the e-panchayat award?

Ans: Uttar Pradesh.

✨ 28: State Bank of India has raised what amount from Japan Bank for International Cooperation (JBIC) to extend loans to the supply chain of the Japanese automobile industry in India?

Ans: $1 billion.

✨ 29: Name the cleanest river in India?

Ans: Umngot (Dawki) in Meghalaya.

✨ 30: Where has Paytm Money set up a new R&D facility?

Ans: Pune.

✨ 31: Name India's largest brackish water lake?

Ans: Chilika Lake (Odisha).

✨ 32: The Reserve Bank of India (RBI) has extended the timeline for processing recurring online transactions by?

Ans: 12 months.

✨ 33:Which telecommunication company entered into an agreement with Reliance Jio to transfer 'Right of Use' for some of its 800 MHz spectrum in three circles?

Ans: Bharti Airtel.

✨ 34: The state was originally called Orissa, but the Lok Sabha passed the Orissa Bill under which amendment in March 2011 to rename it Odisha?

Ans: 113th Amendment.

✨ 35: Which state inaugurated the Advanced Antiquities Management System?

Ans: Goa.

✨ 36: Angkor Wat Temple is located in which country?

Ans: Cambodia.

✨ 37: ‘Baanjh: Incomplete Lives of Complete Women’ is written by whom?

Ans: Susmita Mukherjee.

✨ 38: SBI inks USD 1 billion loan agreement with which bank?

Ans: Japan Bank.

✨ 39: Who is the UAE’s first female astronaut?

Ans: Noura al-Matroushi.

✨ 40: Who won the Bahrain Grand Prix 2021?

Ans: Lewis Hamilton.

✨ 41: World Heritage Day is observed on which date every year?

Ans: 18 April.

✨ 42: Prince Phillip, who passed away recently, served in which unit of the British armed forces?

Ans: Royal Navy.

✨ 43: Who inaugurated e-SANTA?

Ans: Piyush Goyal.

✨ 44: United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UNESCAP) has projected India’s Economic Growth at what % in 2021-22?

Ans: 7.0%.

✨ 45: 'DGFT Trade Facilitation App' is the initiative of which ministry?

Ans: Ministry of Commerce and Industry.

✨ 46: What is the theme of International Children’s Book Day 2021?

Ans:  The Music of Worlds.

✨ 47: What is Narrow-Line Seyfert 1 (NLS1)?

Ans: Galaxy.

✨ 48: What is the rank of India in the Global Gender Gap Index 2021 released by the World Economic Forum?

Ans: 140th.

✨ 49: What is 'Little Guru'?

Ans: India launches its first-ever app that teaches the Sanskrit language.

✨ 50: World Autism Awareness Day is observed internationally on which date every year, to raise awareness about people with Autism Spectrum Disorder (ASD) throughout the world?

Ans: 2. April.

✨ 51: Name the giant container ship that blocked traffic in the Suez Canal recently?

Ans: Ever Given.

✨ 52: In which state did Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launch the Mission Gramodaya?

Ans: Madhya Pradesh.

✨ 53: Who has become the first-ever Indian Fencer to qualify for the Tokyo Olympic Games?

Ans: Bhavani Devi.

✨ 54: Who wrote the book titled “Names of the Women”?

Ans: Jeet Thayil.

✨ 55: Giant Cricket is named after which country’s Prime Minister?

Ans: New Zealand.

✨ 56: Who has assumed the additional charge as Chairman and Managing Director (CMD) of Oil and Natural Gas Corporation?

Ans: Subhash Kumar.

✨ 57: 'Asan Conservation Reserve' is in which state?

Ans: Uttarakhand.

✨ 58: Facebook and Google are to build new cables under the sea called 'Echo' and ‘Bifrost’ to connect the US to Singapore, and which country?

Ans: Indonesia.

✨ 59: Who launched the 'Judgments & Orders portal' and 'e-filing 3.0 module'?

Ans: Dr Justice Dhananjaya Y. Chandrachud.

✨ 60: Which has collaborated with Bayer to work towards healthcare and agriculture innovations?

Ans: Atal Innovation Mission (AIM).

✨ 61: 'National Civil Service Day' is observed on which day every year?

Ans: On 21st April.

✨ 62: Which vehicle maker has delivered the first light bulletproof vehicle to the Indian Air Force(IAF)?

Ans: Ashok Leyland.

✨ 63: Which Space Organization will launch SpaceX Crew 2 on April 22?

Ans: NASA.

✨ 64: A book titled ‘Believe – What Life and Cricket Taught Me’, the much-awaited Suresh Raina autobiography, is set to hit the bookstands in May 2021. Name the author and co-author of this book?

Ans: Author: Bharat Sundaresan,

     Co-author: Suresh Raina.

✨ 65: Which launched the report 'My Body is My Own'?

Ans: UNFPA.

✨ 66: Which state/UT has set up a Tamil academy to promote the South Indian language and culture in the state/UT?

Ans: Delhi.

✨ 67: Which bank tied up with PhonePe for the issuance of 'FASTags'?

Ans: ICICI Bank.

✨ 68: Who among the following has taken the first shot of AstraZeneca's COVID-19 vaccine?

Ans: Boris Johnson.

✨ 69: Which is the first state to grant 'status of Industry' to sports?

Ans: Mizoram.

✨ 70: ‘First Bell’ is an Initiative of which state?

Ans: Kerala.

✨ 71: World Hemophilia Day is observed on which date?

Ans: 17 April.

✨ 72: An area at Amboli in Maharashtra’s Sindhudurg was named a biodiversity heritage site recently. What kind of rare species was discovered in the area?

Ans: Freshwater fish.

✨ 73: Who was appointed as head of the Capacity Building Commission under Mission Karmayogi?

Ans: Adil Zainulbhai.

✨ 74: What was the Revenue collected from Goods and Services Tax (GST) in March 2021?

Ans: Rs 1.23 lakh crore.

✨ 75: DRDO lab developed a lightweight Bullet Proof Jacket for the requirements of the Army recently. What is the weight of the jacket thus developed?

Ans: 9kg.

✨ 76: India and which country launched a 'Strategic Partnership on Water'?

Ans: Netherlands.

✨ 77: Who launched “NanoSniffer”?

Ans: Union Education Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’.

✨ 78: 'Lab on Wheels' programme is associated with which university?

Ans: Delhi Technological University.

✨ 79: Where is the Permanent Secretariat of BIMSTEC located?

Ans: Dhaka, Bangladesh.

✨ 80: Which is the fastest country in the world to administer 100 million doses of the COVID-19 vaccine?

Ans: India.

✨ 81: Delhi government has imposed a night curfew till when?

Ans: April 30th.

✨ 82: Which state has become the first one to give a health insurance scheme to all its residents?

Ans: Rajasthan.

✨ 83: Which nation's President has signed a law enabling him to run for President again?

Ans: Russia.

✨ 84: Which IIT has developed the World's 1st affordable and long-lasting hygiene product, DuroKea Series?

Ans: IIT Hyderabad.

✨ 85: Who has been nominated by Israel's President to form a government in the nation after inconclusive elections?

Ans: Benjamin Netanyahu.

✨ 86: Where is the multinational Military Exercise named ‘SHANTIR OGROSHENA’ 2021 (Front Runner of the Peace) scheduled to be held?

Ans: Bangladesh.

✨ 87: Which payment bank launched 'Rewards 123' savings account?

Ans: Airtel Payments Bank.

✨ 88: How much amount has the government decided to borrow in the first half of the 2021-22 fiscal (FY22) to meet the resources to revive the economy hit by the coronavirus pandemic?

Ans: Rs 7.24 lakh crore.

✨ 89: Who launched the '75' series Pension Awareness Programme?

Ans: Dr. Jitendra Singh.

✨ 90: India's first Vertical Forest Tower is being built in which city?

Ans: Bengaluru.

✨ 91: Who released 4 books related to Babasaheb Ambedkar?

Ans: PM Modi.

✨ 92: Renowned personality Dr. Kakarla Subba Rao passed away. Who was he?

Ans: Radiologist.

✨ 93: Who won Wisden Almanack’s ODI Cricketer of the 2010s?

Ans: India captain Virat Kohli.

✨ 94: Which film has won the Best Film Award at the BAFTA 2021?

Ans: Nomadland.

✨ 95: Which Ministry launched the EatSmart Cities Challenge and Transport 4 All Challenge?

Ans: Ministry of Housing & Urban Affairs.

✨ 96: Which has secured a Euro 68.87 million loan from Deutsche Bank?

Ans: NCDC.

✨ 97: Who among the following took over the charge of Director General of Employees’ State Insurance Corporation?

Ans: Mukhmeet S. Bhatia.

✨ 98: Credit Guarantee Scheme for Subordinate Debt (CGSSD) extended up to which date?

Ans: 30-09-2021.

✨ 99: Which country has topped the Global Gender Gap Index 2021 released by the World Economic Forum?

Ans: Iceland.

✨ 100: 'Natanz Atomic Site' is located in which country? 

Ans: Iran.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*Ancient Gurukul System of India | History, Education & Importance Explained:

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-06 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Vault B of Sree Padmanabhaswamy Temple | Secrets & Mysteries of India’s Forbidden Temple Chamber:

*Rameshbabu Praggnanandhaa Wins Norway Chess 2026, Becomes First Indian Champion After Four Consecutive Classical Victories:

*Google Gemini vs ChatGPT – Which Is Better in 2026? 

*Top 10 Interesting Facts About Netaji Subhas Chandra Bose You Should Know in 2026:

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post