🏆📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 01, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 01, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 20 Current Affairs of 01 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: Utkal Divas or Odisha Day is celebrated on which date?

Ans: On the 1st of April.

✨ 02: ‘Baanjh: Incomplete Lives of Complete Women’ is written by whom?

Ans: Susmita Mukherjee.

✨ 03: Education Minister inaugurates ‘Anandam: The Center for Happiness’ at which IIT?

Ans: IIM Jammu.

✨ 04: SBI inks USD 1 billion loan agreement with which bank?

Ans: Japan Bank.

✨ 05: How much fine is imposed by the RBI on the State Bank of India?

Ans: Rs 2 Crore.

✨ 06: Which organization raises the GDP growth projection for India to 10.1% for FY22?

Ans: World Bank.

✨ 07: Who won the Bahrain Grand Prix 2021?

Ans: Lewis Hamilton.

✨ 08: By whom was India’s First Indo-Korean Friendship Park jointly inaugurated at Delhi Cantonment?

Ans: By Hon’ble Raksha Mantri, Shri Rajnath Singh, and Hon’ble Minister of National Defence, Republic of Korea, Mr. Suh Wook. 

✨ 09: In which state did Union Agriculture Minister Narendra Singh Tomar launch the Mission Gramodaya?

Ans: Madhya Pradesh.

✨ 10: ‘Mahasamruddhi Mahila Sashaktikaran scheme’ was recently launched by which state?

Ans: Maharashtra.

✨ 11: Who wrote the book titled “Names of the Women”?

Ans: Jeet Thayil.

✨ 12: Who has been appointed as the next Director and Chief Executive of the leading think-tank, Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER)?

Ans: Deepak Mishra.

✨ 13: Name the giant container ship that blocked traffic in the Suez Canal recently?

Ans: Ever Given.

✨ 14: Who has become the first-ever Indian Fencer to qualify for the Tokyo Olympic Games?

Ans: Bhavani Devi.

✨ 15: What is the authorized capital of wholly-owned subsidiary ‘PNB Cards & Services Ltd’ of state-run Punjab National Bank (PNB)?

Ans: Rs 25 crore.

✨ 16: Renowned Padma Bhushan awardee Laxman Pai passed away. He belonged to which field?

Ans: Painter.

✨ 17: Giant Cricket is named after which country’s Prime Minister?

Ans: New Zealand.

✨ 18: At which place is the government about to set up the Winter Sports Institute?

Ans: Gulmarg.

✨ 19: Who is the author of the book titled “Battle Ready for the 21st Century”?

Ans: AK Singh.

✨ 20: Who is to be honoured with the prestigious 51st Dadasaheb Phalke Award?

Ans: Legendary Indian actor Rajinikanth.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*Celebration of International Yoga Day 2026 | Embracing Health, Wellness & Inner Peace:

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-02 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:

*Some Amazing Life Facts About Magnus Carlsen – The Mozart of Chess:

*What Causes High Cholesterol & How to Reduce It:

*Future of Wildlife Conservation in 2030 (Trends, Technology & Challenges):

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post