📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 03, 2021 | GK- For Competitive Exams:
Explore the Top 20 Current Affairs of 03 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯
✨ 01: National Tweed Day is celebrated on which date?
Ans: On April 3rd each year.
✨ 02: Who will represent India at the Mrs. Galaxy competition?
Ans: Shruti Chauhan.
✨ 03: What is the authorized capital of wholly-owned subsidiary ‘PNB Cards & Services Ltd’ of state-run Punjab National Bank (PNB)?
Ans: Rs 25 crore.
✨ 04: Name the players who won the gold medal at the ISSF Shooting World Cup?
Ans: Rahi Sarnobat, Chinky Yadav, and Manu Bhaker.
✨ 05: The central government declares 14th April, the birthday of whom, as a public holiday?
Ans: Dr B R Ambedkar.
✨ 06: In March 2021, under Operation Sankalp, the Indian Navy undertook a Passage Exercise (PASSEX) with which country’s navy?
Ans: Bahrain.
✨ 07: Who released the book titled- 'Neelimarani- My Mother, My Hero'?
Ans: Venkaiah Naidu.
✨ 08: According to global rating agency S&P, which other country was the most vulnerable to a repeat of the taper tantrum of 2013 as reflation trades were lifting US bond yields?
Ans: Philippines.
✨ 09: Which country has announced a ban on British individuals and institutions?
Ans: China.
✨ 10: Recently, the Center has constituted an advisory committee to chalk out a plan for which river?
Ans: Saraswati.
✨ 11: Who gave the idea of Sapta Kranti?
Ans: Dr Ram Manohar Lohia.
✨ 12: According to a research study undertaken by international driver education company Zutobi, which country has the safest roads in the world?
Ans: Norway.
✨ 13: In which of the following locations has the Joint Logistics Node(JLN) not been operationalized in India?
Ans: Visakhapatnam.
✨ 14: Which Airport Bags ACI World’s ‘Voice Of The Customer’ Award?
Ans: The Bangalore International Airport Limited (BIAL) or Kempegowda International Airport Bengaluru.
✨ 15: According to international property consultancy Knight Frank, India slipped to which position in home price appreciation?
Ans: 56.
✨ 16: Which bank, along with Continuum Energy Levanter Pte Ltd, a subsidiary of Continuum Green Energy (Continuum), has executed the world’s first green hedging transaction?
Ans: Deutsche Bank.
✨ 17: Lancashire Cricket has signed which Indian international batsman for the 2021 Royal London Cup?
Ans: Shreyas Iyer.
✨ 18: The ICC slapped eight-year bans on cricketers Mohammad Naveed and Shaiman Anwar, but playing for which country?
Ans: UAE.
✨ 19: Which Bank launched the 'AURA' Credit Card with health and wellness benefits?
Ans: Axis Bank.
✨ 20: Bandhavgarh National Park is in which state?
Ans: Madhya Pradesh.
✍️ Final Thought:
Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆
Also, Read:
*Celebration of International Yoga Day 2026 | Embracing Health, Wellness & Inner Peace:
*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-02 | GK & Competitive Exam Preparation:
*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:
*Some Amazing Life Facts About Magnus Carlsen – The Mozart of Chess:
*What Causes High Cholesterol & How to Reduce It:
*Future of Wildlife Conservation in 2030 (Trends, Technology & Challenges):
"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.
