🏆📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 04, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 04, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 20 Current Affairs of 04 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: International Mine Awareness Day is celebrated on which day?

Ans: April 04.

✨ 02: Who won gold at the South Asian Wushu Championship?

Ans: Aniyan Midhun.

✨ 03: Which country has registered the world's first coronavirus vaccine for animals?

Ans: Russia.

✨ 04: Which bank tied up with PhonePe for the issuance of 'FASTags'?

Ans: ICICI Bank.

✨ 05: Who developed the lightweight bulletproof jacket?

Ans: DMSRDE Kanpur, a DRDO laboratory.

✨ 06: Gautala Autramghat wildlife sanctuary is in which state?

Ans: Maharashtra.

✨ 07: Who launched the “MyNEP2020” platform of the NCTE Web Portal?

Ans: Union Education Minister, Ramesh Pokhriyal Nishank.

✨ 08: ‘First Bell’ is an Initiative of which state?

Ans: Kerala.

✨ 09: Which of the following has introduced the 'TV Plus' Service in India?

Ans: Samsung.

✨ 10: Who was appointed as the chairman of the Capacity Building Commission?

Ans: Adil Zainulbhai.

✨ 11: Which is the first state to grant 'status of Industry' to sports?

Ans: Mizoram.

✨ 12: The Reserve Bank of India has signed an agreement for a USD 400 million currency swap facility with which country?

Ans: Sri Lanka.

✨ 13: Which Railways zone became the first fully electrified Indian Railways zone?

Ans: West Central Railway.

✨ 14: What was the GST revenue collection in March 2021?

Ans: Rs 1.23 lakh crore(₹ 1,23,902 crore).

✨ 15: Which company will acquire the cybersecurity firm 'Ampion'?

Ans: Wipro.

✨ 16: Who was appointed as the chairperson of the Public Enterprises Selection Board (PESB)?

Ans: Chairman and Managing Director of Tractors and Farm Equipment (TAFE) Limited, Mallika Srinivasan.

✨ 17: Insta FlexiCash facility has been launched by which bank?

Ans: ICICI Bank.

✨ 18: Who was appointed as the additional director of Britannia?

Ans: Urjit Patel.

✨ 19: China recently signed a 25-year "strategic Cooperation Pact" with which West Asian country?

Ans: Iran.

✨ 20: Who released the book ‘Suparipalana’ written by retired civil servant Dr Shailendra Joshi?

Ans: Vice President Venkaiah Naidu.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*Did You Know? Cristiano Ronaldo Reaches Historic International Football Milestone:

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-03 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:

*Nitesh Kumar Wins Double Gold at 4th Para-Badminton National Championship | Inspiring Victory:

*Do you know these Health Benefits of Papaya?

*Top 10 Amazing Mind Boggling Facts (Ep-12):

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post