📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 05, 2021 | GK- For Competitive Exams:
Explore the Top 20 Current Affairs of 05 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯
✨ 01: National Maritime Day is observed on which day?
Ans: On 5th April.
✨ 02: In January 2021, National Payments Corporation of India (NPCI) announced transactions through which the medium would be completely free.
Ans: UPI.
✨ 03: What is the theme of World Oral Health Day 2021?
Ans: Be Proud Of Your Mouth.
✨ 04: Name the largest news agency of Russia?
Ans: TASS
✨ 05: Who will be the 48th Chief Justice of India?
Ans: NV Ramana.
✨ 06: India is working on a third Joint satellite Mission with which nation?
Ans: France.
✨ 07: Where did Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari announce the setting up of a multi-model logistics park?
Ans: Silchar.
✨ 08: More than how many loans have been sanctioned to the beneficiaries under the Pradhan Mantri Street Vendors, Atma Nirbhar Nidhi Scheme – PM SVANidhi so far?
Ans: 23 lakhs.
✨ 09: Who has authored the "Bringing Governments and People Closer"?
Ans: Dr. M. Ramachandran.
✨ 10: Which state government signed a contract execution (MoU) for the country’s first ethanol plant to be set up in the state under the public-private partnership (PPP) model?
Ans: Chhattisgarh.
✨ 11: Which state/UT government has launched the SAAMAR (Strategic Action for Alleviation of Malnutrition and Anemia Reduction) campaign to tackle malnutrition in the state?
Ans: Jharkhand.
✨ 12: Which meteorological observatory has been awarded the status of ‘centennial observing station’ in recognition of its long-term meteorological observation exceeding 100 years by the World Meteorological Organization (WMO)?
Ans: Patna.
✨ 13: Which nation's Defence Minister will visit India later in the week of March?
Ans: South Korea.
✨ 14: Which state government has launched its own crop relief scheme, ‘Kisan Fasal Rahat Yojana,’ to replace the Prime Minister’s insurance scheme?
Ans: Jharkhand.
✨ 15: The Indian men's and women’s teams won, respectively, in which event in the ISSF World Cup being held in New Delhi?
Ans: 10 m air pistol.
✨ 16: Which Indian two-wheeler company has become the first globally to cross a market capitalization of INR one trillion?
Ans: Bajaj Auto.
✨ 17: Who bagged the gold medal for India in the Women’s 10 Meter Air Pistol in the International Shooting Sport Federation (ISSF) World Cup?
Ans: Yashaswini Deswal.
✨ 18: Which state government has launched the ‘Launch Pad Scheme’ for boys and girls coming out of child care institutions and having completed 18 years of age to be able to make themselves self-reliant?
Ans: Madhya Pradesh.
✨ 19: The Defence Ministry has signed a deal with which company to procure 1,300 combat vehicles?
Ans: Mahindra Defence Systems Ltd.
✨ 20: Recently, the Karnataka High Court allowed a probe against whom in the 'Operation Kamala' case?
Ans: BS Yediyurappa.
✍️ Final Thought:
Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆
Also, Read:
*Did You Know? Cristiano Ronaldo Reaches Historic International Football Milestone:
*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-03 | GK & Competitive Exam Preparation:
*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:
*Nitesh Kumar Wins Double Gold at 4th Para-Badminton National Championship | Inspiring Victory:
*Do you know these Health Benefits of Papaya?
*Top 10 Amazing Mind Boggling Facts (Ep-12):
"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.
