📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 06, 2021 | GK- For Competitive Exams:
Explore the Top 20 Current Affairs of 06 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯
✨ 01: When will the last phase of polling begin in Assam?
Ans: April 6th, 2021.
✨ 02: BP Kanungo retired from which bank?
Ans: RBI.
✨ 03: What is the theme of World Sparrow Day 2021?
Ans: I LOVE Sparrows.
✨ 04: Mohamed Bazoum became the new President of which country?
Ans: Niger.
✨ 05: Which Indian-American was confirmed to be US President Joe Biden’s new Surgeon General?
Ans: Vivek Murthy.
✨ 06: Samia Suluhu Hassan has become the first female President of which nation?
Ans: Tanzania.
✨ 07: Indian Railways completed successful speed trials of the new design Vistadome Tourist Coaches made by Integral Coach Factory (ICF) at what speed?
Ans: 180 kmph.
✨ 08: How much amount have been disbursed under Atal Pension Yojana till February this year?
Ans: Rs 57000 lakhs.
✨ 09: Who among the following has taken the first shot of AstraZeneca's COVID-19 vaccine?
Ans: Boris Johnson.
✨ 10: The Common Services Centers (CSCs) have partnered with which institute to establish a Design and Innovation Lab for conducting research on design-led innovations related to leveraging livelihood?
Ans: IIT Delhi.
✨ 11: According to a study released by the defence website Military Direct, India stands at which position in terms of having the strongest military force in the world?
Ans: 4th.
✨ 12: Which state/UT has set up a Tamil academy to promote the South Indian language and culture in the state/UT?
Ans: Delhi.
✨ 13: Which of the following launched the ‘Sahi Disha’ campaign to celebrate women’s livelihoods and entrepreneurship in rural India?
Ans: United Nations Development Programme.
✨ 14: With which state/UT government has Solar firm Oakridge Energy signed agreements to solarize 1,000 schools in the state/UT by 2022?
Ans: Delhi.
✨ 15: Gary Wilson, who announced his retirement from professional cricket, played for which country?
Ans: Ireland.
✨ 16: Which e-commerce portal has been unveiled by the Khadi and Village Industries Commission (KVIC), where over 50,000 products, ranging from apparel to home decor, will be available?
Ans: eKhadiIndia.com
✨ 17: Which movie won the Best Hindi Film award at the 67th National Film Awards?
Ans: Chhichhore.
✨ 18: Which insurance company has tied up with the Jammu & Kashmir Government to give the benefits of the Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) SEHAT for all the residents of the Union territory?
Ans: Bajaj Allianz General Insurance.
✨ 19: Mohammad Haneef Atmar, who arrived in India on a 3-day visit, is the foreign minister of which country?
Ans: Afghanistan.
✨ 20: Who is the new CEO and MO of Dredging Corporation of India Limited?
Ans: Dr GYV Victor.
✍️ Final Thought:
Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆
Also, Read:
*India to Become the World's 3rd Largest Economy by 2031, Says CEBR | Future Growth Analysis:
*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-04 | GK & Competitive Exam Preparation:
*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:
*eFootball Review: A Stunning Football Simulation Game | Realistic Gameplay & Exciting Features:
*How Humans Will Look in the 22nd Century | Future Human Evolution Explained:
*How Smartphones Affect Your Brain & Eyes:
"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.
