📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 07, 2021 | GK- For Competitive Exams:
Explore the Top 20 Current Affairs of 07 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯
✨ 01: World Health Day is observed on which day?
Ans: On 7th April.
✨ 02: Name the state that became the first state to provide health insurance for all its residents?
Ans: Rajasthan.
✨ 03: When is UN French Language Day observed?
Ans: March 20.
✨ 04: Which of the following is functioning as the nodal agency for implementing the Prime Minister's Employment Generation Programme(PMEGP)?
Ans: KVIC(Khadi and Village Industries Commission).
✨ 05: The Indian Government has welcomed an initiative by which nation to promote peace in Yemen?
Ans: Saudi Arabia.
✨ 06: When is World Water Day observed?
Ans: March 22nd.
✨ 07: Which bank has collaborated with Salesforce, a leader in customer relationship management, to build a next-generation technology platform to power the retail lending business?
Ans: Yes Bank.
✨ 08: As per the data, till 22nd March, the Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH) has constructed how much of the National Highways in the current financial year 2020-21?
Ans: 12,205.25 km.
✨ 09: Which politician was named among the 20 winners of the Sahitya Akademi Awards 2020?
Ans: M Veerappa Moily.
✨ 10: The government extended the tenure of whom as the secretary of the Department of Space and chairman of the Space Commission by a year?
Ans: K. Sivan.
✨ 11: Who won the gold medal in the 2021 Para Shooting World Cup held at Al Ain in the UAE?
Ans: Singhraj.
✨ 12: Dr Raghu Ram Pillarisetti, who has been named in the New Year’s Honours list of Queen Elizabeth II, is a well-known?
Ans: Breast cancer surgeon.
✨ 13: Name the Inter Parliamentary Union President who arrived in India in March 2021 to attend a felicitation ceremony and address Members under the auspices of the Indian Parliamentary Group (IPG)?
Ans: Duarte Pacheco.
✨ 14: Who has been appointed as the new chairman and CEO of the Railway Board?
Ans: Suneet Sharma.
✨ 15: Which Indian Coast Guard Ship was commissioned on March 24, 2021?
Ans: ICGS Vajra.
✨ 16: Who has topped the Bloomberg Billionaires Index 2021, in which Reliance Industries Chairman Mukesh Ambani has been replaced as Asia’s richest person?
Ans: Jeff Bezos.
✨ 17: Which state's cabinet has approved the opening of 100 schools with specialized excellence education?
Ans: Delhi.
✨ 18: Which country’s company and university has announced to launch the world’s first wood-based space satellite to combat the problem of space junk?
Ans: Japan.
✨ 19: What is the theme of the campaign ‘Jal Shakti Abhiyan: Catch the Rain’ launched by Prime Minister Narendra Modi on the occasion of World Water Day?
Ans: Catch the Rain, where it falls, when it falls.
✨ 20: Army War College is located at which place?
Ans: Mhow, Madhya Pradesh.
✍️ Final Thought:
Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆
Also, Read:
*India to Become the World's 3rd Largest Economy by 2031, Says CEBR | Future Growth Analysis:
*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-04 | GK & Competitive Exam Preparation:
*Purushottam Maas 2026: Meaning, Significance, Rituals, and Latest Facts:
*eFootball Review: A Stunning Football Simulation Game | Realistic Gameplay & Exciting Features:
*How Humans Will Look in the 22nd Century | Future Human Evolution Explained:
*How Smartphones Affect Your Brain & Eyes:
"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.
