🏆📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 17, 2021 | GK- For Competitive Exams:

📰 Top 20 Current Affairs 2021 | April 17, 2021 | GK- For Competitive Exams:

Explore the Top 20 Current Affairs of 17 April 2021, covering important national and international events, government schemes, sports, awards, economy, and more. Ideal for UPSC, SSC, Banking, Railways, Defence, and other competitive exam aspirants.🎯

✨ 01: World Haemophilia Day is observed on which date every year?

Ans: 17 April.

✨ 02: Which of the following bank to sell its UK arm to OpenPayd Holdings Ltd?

Ans: Axis Bank.

✨ 03: Which launched 'Poshan Gyan'?

Ans: NITI Aayog.

✨ 04: Where was ‘Ayurveda Parav’ organized by AYUSH Ministry in collaboration with Vinoba Seva Pratishthan?

Ans: Odisha.

✨ 05: Who inaugurated the sixth edition of the Raisina Dialogue?

Ans: Prime Minister Narendra Modi.

✨ 06: International Children’s Book Day (ICBD) is organized annually on which date since 1967, by the International Board on Books for Young People (IBBY)?

Ans: 2nd April.

✨ 07: Which state won the e-panchayat award?

Ans: Uttar Pradesh.

✨ 08: State Bank of India has raised what amount from Japan Bank for International Cooperation (JBIC) to extend loans to the supply chain of the Japanese automobile industry in India?

Ans: $1 billion.

✨ 09: Name the cleanest river in India?

Ans: Umngot (Dawki) in Meghalaya.

✨ 10: Where has Paytm Money set up a new R&D facility?

Ans: Pune.

✨ 11: Name India's largest brackish water lake?

Ans: Chilika Lake (Odisha).

✨ 12: The Reserve Bank of India (RBI) has extended the timeline for processing recurring online transactions by?

Ans: 12 months.

✨ 13:Which telecommunication company entered into an agreement with Reliance Jio to transfer 'Right of Use' for some of its 800 MHz spectrum in three circles?

Ans: Bharti Airtel.

✨ 14: The state was originally called Orissa, but the Lok Sabha passed the Orissa Bill under which amendment in March 2011 to rename it Odisha?

Ans: 113th Amendment.

✨ 15: Which state inaugurated the Advanced Antiquities Management System?

Ans: Goa.

✨ 16: Where is the multinational Military Exercise named ‘SHANTIR OGROSHENA’ 2021 (Front Runner of the Peace) scheduled to be held?

Ans: Bangladesh.

✨ 17: Which payment bank launched 'Rewards 123' savings account?

Ans: Airtel Payments Bank.

✨ 18: How much amount has the government decided to borrow in the first half of the 2021-22 fiscal (FY22) to meet resources to revive the economy hit by the coronavirus pandemic?

Ans: Rs 7.24 lakh crore.

✨ 19: Who launched the '75' series Pension Awareness Programme?

Ans: Dr. Jitendra Singh.

✨ 20: India's first Vertical Forest Tower is being built in which city?

Ans: Bengaluru.

✍️ Final Thought:

Regularly studying current affairs is one of the most effective ways to prepare for competitive examinations. Staying up to date with important events, government initiatives, international developments, sports achievements, and economic news can significantly improve your general awareness and exam performance. Make daily current affairs a part of your preparation strategy for success.📖 🏆

Also, Read:

*Everything You Need to Know About International Day of Happiness:

*Top 10 Indian Economy Facts You Should Know | Part-04 | GK & Competitive Exam Preparation:

*Deodhani Festival in Assam 2026 – History, Rituals, Culture & Spiritual Significance:

*Do you know the primary goals of the Chandrayaan-3 expedition?

*Quantum Computing Explained: What It Is, How It Works, and Why It Matters:

*Is Intermittent Fasting Safe? Benefits, Risks & Expert Tips:

"Hello, readers, hope you enjoy this article. Let me know in the comment section how you find it, and also give your valuable suggestions. Thank you so much for the visit.

Post a Comment

Previous Post Next Post